spacer
Gewrichtsvervanging
Heup
  
 
Gewrichtsvervanging
Heup   
Knie   
Schouder   
Minimaal Invasieve Chirurgie   
Veel Gestelde Vragen
Vraag uw arts
Informatie die u arts nodig heeft
Over ons
Product Experience


Home >> Gewrichtsvervanging >> Heup >> Afwijkingen-aandoeningenAfwijkingen-aandoeningen

Wat is een heupgewricht?

Het heupgewricht is een kogelgewricht dat bestaat uit een bol, of femurkop, aan de bovenzijde van het dijbeen en een ronde kom, het acetabulum gelegen in het bekken.

De uiteinden van het bot zijn bedekt met een gladde zachte kraakbeenlaag. Normaal kraakbeen staat frictievrije bewegingen toe. Het resterende oppervlak is bedekt door een dunne gladde laag genaamd het gewrichtsslijmvlies, of synovium. Dit synovium produceert een vloeistof wat werkt als smeermiddel welke wrijving en slijtage in het gewricht vermindert.

  

 

 

Veel voorkomende oorzaken van gewrichtspijn

Een van de meest voorkomende oorzaken van gewrichtspijn is artrose. De meest voorkomende types van artrose zijn:

  

 


    Versleten heup
  • Osteoartrose (OA)- ook wel degeneratieve artrose genoemd omdat deze aandoening slijtage veroorzaakt van het gewrichtskraakbeen. Als kraakbeen versleten is, bewegen de botuiteinden tegen elkaar, wat pijn en stijfheid veroorzaakt. OA vind meestal plaats bij mensen boven de 50 jaar en veelal bij mensen waar osteoartrose in de familie zit.
  • Reumatoïde Artritis (RA)- veroorzaakt chemische veranderingen in het synovium waardoor het verdikt en ontstoken raakt. Als gevolg daarvan zal het synoviale vocht het kraakbeen aantasten. Het eindresultaat is verlies van kraakbeen, pijn en stijfheid. RA komt 3x vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en kan andere organen in het lichaam aantasten.
  • Posttraumatische Artritis - kan zich ontwikkelen als gevolg van een trauma aan het gewricht waardoor bot en kraakbeen niet goed herstellen. Het gewricht is niet meer glad en onregelmatigheden leiden tot meer slijtage van het gewrichtsoppervlak.
  • Avasculaire Necrose - kan ontstaan wanneer er geen bloedtoevoer meer is naar het bot. Bij een gebrekkige doorbloeding wordt de botstructuur zwak waardoor het bot kan instorten en het kraakbeen beschadigt raakt. Deze aandoening komt vaak voor bij lange behandelingen met corticosteroïden of na orgaantransplantatie.

Gewrichtspijn kan ook veroorzaakt worden door een afwijking of direct trauma aan het gewricht. Het ontlasten van het pijnlijke gewricht kan leiden tot een toename in pijn. Omdat spieren dan verzwakken wordt het nog moeilijker om het gewricht te bewegen.

  

  

 

Heup
Afwijkingen-aandoeningen   
Diagnose   
Behandelingsmogelijkheden   
Totale gewrichtsvervanging   
Heupvervanging   
Voor uw operatie   
Na uw operatie   


Sitemap
Terms of access
Privacy Policy
© Stryker, 2019